Dags för IT-forum!

I veckan har vårt IT-forum haft möte! Varannan månad har IT-forumet möte där vi går igenom allehanda IT-stöd för alla processer och rutiner i koncernen. Vi har medverkande från alla typer av verksamheter, och från alla geografier, för att kunna fånga upp de olika områdena på ett bra sätt, exempelvis inom projektstyrning, projektering, produktionsdokumentation, arbetsmiljö, personal- och ekonomisk administration mm. 

Att jobba med digitaliseringen och med IT-stöd är ett ständigt pågående arbete, och det tar tid, och måste få ta tid. Dels handlar det om att fundera över lämpliga lösningar, hur de fungerar ihop, hur användarvänliga de är och vad de kostar, dels handlar det om att välja en prioriteringsordning och bedöma mognadsgrad och vilja för en förändring, samt nödvändighet i en förändring. 

IT-forumet har över tid varit med och föreslagit och testat lösningar inom lite olika områden. För ett par år sedan testade vi olika slags programstöd för digitala signeringar, något vi idag är flitiga användare av, och som var väldigt tacksamt att ha löst under pandemin. Vi har diskuterat och skapat externa projektportaler i egen regi och hur vi kan samverka i dokument med externa parter, t ex i granskningsprocessen eller i åtgärdandet av besiktningsanmärkningar i besiktningsprocessen. Vi har lyft och diskuterat lösningar för att minska risken för cyberhot och underlätta återgång efter en eventuell attack. Vi har jobbat hårt med att utveckla kontroll och bevakning av aktörer i våra UE-kedjor och det arbetet pågår fortfarande. 

Det senaste halvåret har ett stort fokus legat på den ekonomiska administrationen för att förenkla och automatisera det arbetet än mer, men också på att underlätta för produktionsledningen att kunna jobba mer molnbaserat utan behov av tunnlar och terminaler. Vi har också utvecklat oss inom att arbeta mer med visualiseringar av lägenheter mm, och skapa bilder från våra ritningar i BIM-miljö, för säljmaterial och tillval. Nu kan vi alltmer öka upp insatserna kring BIM som vi pratat om i många år och försökt anamma alltmer, men det är en process som involverar fler än oss, i form av projektörer, entreprenörer och byggherre, för att nå dess fulla potential, och som krävt bättre IT-miljöer att arbeta i än dem vi haft. Fortsatt tittar vi också vidare på hur vi kan jobba alltmer effektivt med klimatberäkningar, både i den “traditionella miljön” och en BIM-miljö.  

Vi dryftar frågor med varandra och lyfter möjligheter vi har hittat och utmaningar vi behöver ta oss an. Ingen deltagare är en “IT-expert” utan vi är alla helt vanliga användare som försöker digitalisera vår vardag och jobba smartare. Det är såklart på gott och ont, men samtidigt kan vi alltid kontakta experter ifall vi behöver dem. Alla deltagare är dock vana användare av de olika systemen vi har och nyfikna på utvecklingen i största allmänhet, vilket är en förutsättning för en framdrift inom området.  

Det är väldigt bra att ha dessa möten, där vi kan dryfta IT inom allehanda områden och stämma av saker vi vill testa och utveckla. Vi vill alltid mer än vad vi hinner med, men tittar vi över tid har vi åstadkommit en hel del tack vare detta forums insatser och inspel, säger Carin Stoeckmann, som håller i IT-mötena. 

Föregående
Föregående

Batteribytesystem på tunga elfordon 

Nästa
Nästa

Grattis till studenten! - tänk på vad ni skriver för texter till Era studentflak