Byggbranschens Säkerhetspark 

Bild på text  "Byggbranschens säkerhetspark" i en röd bubbla.

Äntligen var det dags för ett gäng från Byggmästar'n i Skåne och Rehn Bygger, bland flertalet andra företag, att åka upp till Stockholm för en dag på Byggbranschens Säkerhetspark. Det var en träff fylld med samtal om säkerhet, arbetsmiljö och hälsa.

Säkerhetsparken, som sträcker sig över 15 000 kvadratmeter, är en simulerad byggarbetsplats med olika scenarier och områden, där säkerhet, beteenden och arbetsmiljö inom bygg- och anläggningssektorn står i fokus. Deltagarna får tillsammans utforska stationer som till exempel säkra schaktarbeten, ergonomi och arbete på höjd. Här samlas personer från olika delar av byggprocessen, oavsett roll eller erfarenhetsnivå, för att tillsammans reflektera över olika beteenden och vår förmåga att problemlösa och samarbeta. Från anbud och förfrågningsunderlag till färdigt projekt. 

Säkerhetsparken erbjuder utbildningar för en bred målgrupp, där allt från ledningsgrupper och yrkesarbetare till produktionsledare, skyddsombud, projektörer, och kunder deltar. Även lärlingar, lärare, studenter, leverantörer och forskare är en del av de många olika yrkesroller som utbildas. Kursen täcker grundläggande förståelse kring säkerhetsfrågor som fallskydd, räddning och brandfarliga arbeten, men det finns också företagsanpassade utbildningar. Dessutom välkomnas elever för att skapa tryggare och säkrare arbets- och praktikplatser med målet att nå noll olyckor. 

För två år sedan, 2022, var vi på besök på säkerhetsparken med ett stort gäng och nu var det äntligen dags igen! Den här gången åkte vi dock ihop med 40 personer från andra företag, på en gemensam resa från nordvästra Skåne, tack vare stöd från Hälsingborgs Byggmästareförening, vilket vi och övriga företag är mycket tacksamma för! 

Bild på en fullsatt buss med personer som visar tummen upp.

Hela gänget på väg mot Säkerhetsparken.

Säkerhet är inte bara noll olyckor 

Björne Karlsson, verksamhetsledare på Säkerhetsparken, var den som ledde deltagarna genom utbildningen och han lyfte fram ett viktigt budskap som ofta glöms bort. För honom är arbetsmiljön mer än att undvika olyckor – det handlar om att skapa en arbetsplats där alla trivs och mår bra. 

Ofta pratar vi om säkerhet i byggbranschen, noll olyckor och noll skador. Men det är också viktigt att trivas på jobbet, oavsett om man är byggnadsarbetare eller arbetar på kontor. Säkerhetsparken handlar inte bara om säkerhet, utan om arbetslivet i stort, och det är något som många missar, berättar Björne.  

Från papper till verklighet 

Men givetvis handlade besöket även om säkerhetsfrågor ute på arbetsplatsen. Efter diskussionerna inomhus besökte deltagarna de olika stationerna, eller som Björne kallade dem -”områden för diskussioner”. Där fick deltagarna ställas inför olika scenarier som öppnade upp för samtal kring säkerhet. Från schaktarbeten till arbete på hög höjd, samt hanteringen av olyckor. En viktig poäng som Björne lyfte fram var att säkerhetsfrågor inte enbart ska fastna på papper.  

Vi har räddningsplaner och mycket dokumentation, men vad hjälper det om vi inte utför det i praktiken? Vi har hamnat lite i diket där. Det är viktigt att vi inte bara har regler, utan att vi faktiskt följer dem i praktiken. Och det slår vi ju hål på i parken och i våra diskussioner, säger Björne.  


En styrka med dagen var att vi deltog tillsammans med flera andra företag, vilket gav möjlighet till värdefulla diskussioner mellan olika roller och yrkesgrupper. Då skapas en samsyn som sträcker sig över alla företag! Ett annat centralt budskap från dagen handlade om hur viktigt det är att skapa engagemang genom att man har kul på arbetsplatsen. Björne poängterade att trivsel inte ska ses som motsatsen till professionalism – tvärtom, när vi trivs på jobbet, blir vi mer engagerade! 

Det är faktiskt viktigt att ha roligt också! Och varför ska vi ha kul? Jo, för då blir vi engagerade! Att ha kul handlar inte om att vi är oseriösa, utan om att skapa en arbetsmiljö där alla vill bidra, avslutar Björne med. 

Vi ställde några frågor till några av deltagarna som besökte parken och de berättar lite mer om hur besöket var.  

Vad tog du med dig från besöket på Säkerhetsparken?  

- Många aha-upplevelser och bra frågeställningar från kursledare. Kommer ta med mig frågeställningar till företaget så att arbetsmiljön får större plats i planeringen, säger Pierre Lindahl, personal & lön, Servicekuben. 

Man öppnade upp ögonen för säkerheten och vad som faktiskt kan hända. Det handlar ju inte enbart om säkerhet ute på arbetsplatsen, utan även inne på kontoret och hur man till exempel blir tilltalad av sin chef, eller hur en snickare pratar med sin kollega. Har du till exempel en dålig dag och ingen märker något, då kan något hända på grund av att man kanske inte är så uppmärksam som man ska vara. Detta tyckte jag var väldigt bra att vi gick igenom, säger David Wedberg, arbetsledare på Rehn Bygger. 

 

Mycket, bland annat att min attityd som arbetsledare och kollega på bygget kan påverka och tolkas på olika sätt av olika personer, men även samma person, beroende på vilken attityd och vilket humör han/hon dyker upp med just den dagen. Att det därför är viktigt att vara tydlig i sitt ledande, berättar Linus Johansson Cinthio, arbetsledare Byggmästar’n i Skåne 

 

Jag tyckte resan var jättebra! Det jag kommer att tänka på här är något vi pratade om i bussen på vägen upp. Vi fick ett papper att fylla i och delade våra tankar med hjälp av en mikrofon. Det som framgick tydligast var att alla var ganska överens om varför arbetsmiljön ofta förbises. Det handlar mycket om tiden och att det påverkar arbetsmiljön. De flesta företagen som satt i bussen sa alla samma sak. Ska man snabbt sträcka sig efter en sak, eller ska man göra det på ett säkert sätt och hämta sin trappstege, berättar Martin Sturesson, hantverkare och skyddsombud Rehn Bygger. 


Hur tror du att ett besök på Säkerhetsparken kan påverka säkerhetskulturen på din arbetsplats?
 

Alla i byggbranschen bör gå en grundutbildning på säkerhetsparken. Det är många saker man inte tänker på i projekteringen som kan tas upp. Ansvarsfrågor är en viktig del men framförallt att vi som beträder våra projekt har en hög säkerhet. Nivån på arbetsmiljön sätts redan vid första mötet när BAS-U och BAS-P lyfter fram och diskuterar metoder och material. I dessa möten måste arbetsmiljön vara en lika stor del i planeringen såsom resten av projekteringen. Planering och ordning och reda sparar pengar, säger Pierre Lindahl, personal & lön, Servicekuben. 

 

Det är väl det här med hur vi behandlar varandra och hur måendet bland mina killar och våra underentreprenörer spelar stor roll! Det är ju där allting börjar, för att vi ska få en god säkerhet på våra arbetsplatser, berättar David Wedberg, arbetsledare på Rehn Bygger. 

 

Som arbetsledare har jag stora möjligheter att påverka arbetsmiljön på projektet jag är på. Efter besöket på säkerhetsparken är det då viktigt att jag anammar det jag hört och lärt mig, och gör mitt bästa i att dela med mig för att göra en säkrare och trevligare arbetsplats, säger Linus Johansson Cinthio, arbetsledare Byggmästar’n i Skåne. 

Det här är något som var och en måste uppleva och förstå på egen hand. Även om jag påminner dig om att bära hjälmen, är det i slutändan du som avgör om du faktiskt gör det eller inte. Därför tror jag att det är viktigt att alla får möjlighet att själva uppleva detta, berättar Martin Sturesson, hantverkare och skyddsombud Rehn Bygger.  

 
Dagen på Säkerhetsparken gav deltagarna många viktiga insikter. Förutom att diskutera traditionella säkerhetsfrågor, som fallskydd och räddningsplaner, fick deltagarna även möjlighet att reflektera över hur trivsel och engagemang påverkar arbetsplatsens säkerhet. 

Det är tydligt att säkerhet inte bara handlar om att följa regler, utan om att skapa en arbetsmiljö där alla känner sig delaktiga och engagerade att bidra till en säker och trivsam arbetsplats tillsammans! Vi tackar Hälsingborgs Byggmästarförening för att ge oss denna möjlighet och alla deltagare för en givande dag på säkerhetsparken!  

Vill du läsa mer om Byggbranschens säkerhetspark? In och läs mer här:  https://sakerhetsparken.se/ 

 

Föregående
Föregående

Yrkesmässan 2024 

Nästa
Nästa

Batteribytesystem på tunga elfordon