Idag startar Arbetsmiljöveckan 2024

En röd tonplatta med texten "Arbetsmiljöveckan 2024". I bakgrunden står två hantverkare på en byggarbetsplats och samtalar med varandra.

Vi har under många år genomfört vår arbetsmiljövecka under hösten, oftast under V41, och nu är det dags igen! 

Att må bra och vara trygg på sin arbetsplats är viktigt för oss på Byggmästar’n i Skåne och Rehn Bygger och det ska vara en självklarhet att alla medarbetare ska kunna komma hem friska och glada efter sina arbetsdagar. Idag kickade vi igång vår arbetsmiljövecka och temat i år är "en god säkerhetskultur”, något som är viktigt för att vi ska kunna förebygga olyckor och ohälsa.  

Enligt statistik från Arbetsmiljöverket var förra året ett mörkt år som avvek negativt från den långa trenden med minskat antal olyckor. Byggverksamhet utgjorde den största andelen av dessa olyckor. Statistik från BCA, som omfattar arbetsrelaterade olyckor från 2023, visar att en stor del av olyckorna, 25 % är kopplade till fall från hög eller låg höjd, och att 22 %, är relaterade till förlorad kontroll över handverktyg/maskiner.  

Vi tror att en stark säkerhetskultur kan bidra till att minska olyckorna och därför är det avgörande att vi fortsätter arbeta för att stärka vår säkerhetskultur. Genom att fokusera på detta kan vi bidra till en säkrare arbetsmiljö för alla. 

Hur arbetar vi med säkerhetskulturen?

En stark säkerhetskultur är grundläggande för vår arbetsmiljö och det finns mycket som vi gör för att hela tiden stärka en god arbetsmiljö och säkerhet ute på våra byggarbetsplatser. Vårt arbete inkluderar flera viktiga inslag, som bland annat:

Ledarskap

Det är viktigt att vi har trygga och kunniga ledare och ger viktiga verktyg till ledarskap och kommunikation, vilket vi gör. Man måste kunna känna sig trygg i att ta beslut, även obekväma beslut. 

Riskbedömningar och bruksanvisningar

Vi har riskbedömningar inom koncernen för att identifiera och hantera potentiella faror. Dessa behandlar allt från risker kopplade till användning av handverktyg och maskiner, till faror vid arbete på höjd och hantering av farliga material. Genom att noggrant bedöma risker kan vi vidta proaktiva åtgärder för att minimera dem. Vi har även bruksanvisningar för varje verktyg och maskiner tillgängliga för alla på vårt intranät. 

Utbildning

Vi erbjuder regelbunden utbildning för alla våra medarbetare för att säkerställa att alla är medvetna om och förstår säkerhetsföreskrifter och rutiner. Detta inkluderar både teoretisk utbildning, som startkurs arbetsmiljö, BAS-P och BAS-U, ställningsbyggande, asbestkunskap, säkra lyft och praktiska övningar som till exempel som brandfarliga arbeten och evakuering nödställd i sele. 

Kontroller och ronder

Vi utför ronder på våra arbetsplatser men ska också vara alerta varje dag på hur arbetsplatserna ser ut och vilka våra beteenden är. Vi har även kontroller på kompetenser, besiktningsintyg med mera. Vi utför interna revisioner på våra byggarbetsplatser för att fånga upp brister.  

Under veckan kommer vi att samlas i våra olika projekt för att diskutera och reflektera över vårt arbetsmiljöarbete och årets tema. Vi har skapat en film som introducerar temat och kommer efteråt att föra en dialog kring följande frågor: 

  • Vad menas med säkerhetskultur? 

  • Hur kan vi utveckla vår säkerhetskultur? 

Målet är att varje grupp sedan ska komma fram till tre smarta målsättningar som är Specifika, Mätbara, Attraktiva, Realistiska och Tidssatta, för att förbättra säkerhetskulturen i vårt projekt eller team. Dessa målsättningar kommer att presenteras av projektcheferna och avdelningscheferna på vårt nästa utvecklingsmöte. 

Vi ser fram emot att se vad alla grupper kommer att ta fram och kommer att dela med oss av inslag från genomgångarna under veckan!  

Föregående
Föregående

Arbetsmiljöveckan hos Malmö byggservice

Nästa
Nästa

Dags för skyddsombudsträff