Byggmästar'n i Skåne

View Original

Vårt interna klimat- och miljöforum

Under början på 2024 bestämde vi oss för att skapa ett klimat- och miljöforum inom koncernen då vi inser att det är väldigt viktigt att bygga upp erfarenhet och dela med sig till varandra av lärdomar och tips. Under våren hade vi två träffar och nu i höst tyckte vi det räckte med en träff. Ett väldigt stort fokus under året har varit klimatberäkningar, vilket är större och mer komplext än att ta fram uppgifter till en lagstadgad klimatdeklaration.  Allt fler projekt har med klimatkrav, där det vi bygger ska klara sig under en viss mängd CO2-ekvivalenter, dvs växthusgaser. Man måste därför redan i kalkylskedet förstå om man klarar av det eller ej, och sedan ha koll på det under projekteringen och i inköpsprocessen. Hanteringen berör flera delar, bland annat i hur vi bygger upp kalkylen för att kunna få fram klimatdata, och i att förstå hävarmarna som finns i projektet, särskilt kring stommen. Hur kan vi effektivisera kalkylarbetet med olika recept? Och vilka olika skeden ska vara en del av beräkningen? Och är projektets handlingar styrda på ett sådant sätt att vi inte kan hitta alternativa lösningar? 

Vi resonerar också en del kring cirkulär ekonomi och återbruk, som också påverkar klimatet. 

Inom koncernen håller vi på att bygga upp en referenslista över genomförda projekt, där vi anger våra beräkningar och vad det är för typ av projekt. På så vis kan vi sedan titta i den för att kunna göra rimlighetsbedömningar till kommande projekt. 

Forumet kommer även att användas som bollplank till vår kommande hållbarhetsrapportering enligt CSRD som koncernen håller på att bygga upp nu. 

Vi har med medarbetare från olika enheter, från byggservice och entreprenad, från projektutveckling och från övergripande KMA-gänget. Emma Ljungberg, vår klimatexpert, håller ihop forumet och leder träffarna på ett bra sätt, där vi utbyter erfarenheter med varandra på ett aktivt sätt. Mötet den 3 oktober var inget undantag, utan det var ett aktivt och nyttigt möte. 

Det är väldigt roligt att se hur engagemanget sprider sig i organisationen! Tidigare har vi bara varit några få som har förstått vad en klimatberäkning innebär, och det har upplevts som ett kommande måste att göra beräkningar. Nu när kunskapen har lyfts så märker man att det inte upplevs som lika jobbigt och att man dessutom hittar nya möjligheter att konkurrera i projekten. Forumet är framförallt till för att diskutera våra erfarenheter, kundkrav och förbättringsmöjligheter. Allt för att skapa en bred kunskap i organisationen. För vår del är detta väldigt viktigt att jobba med, då vi vill att varje medarbetare som gör en kostnadskalkyl även ska kunna göra klimatberäkning, Emma Ljungberg, entreprenadingenjör, Helsingborg entreprenad. 

 Nuförtiden är klimatberäkningar ett vanligt förekommande inslag i våra projekt och kalkyler där beställare ofta ställer krav på uppförande och uppföljning av klimatberäkningarna, men också har en vilja att få klimatförbättrande åtgärder presenterade under pågående projekt. Vårt miljöforum blir en mycket bra plats att kommunicera och dela med sig av erfarenheter inom Byggmästar´n i Skåne, och på så vis bygga upp en bredare kunskapsnivå i ämnet även på individnivå. Att tidigt lyfta blicken och se vad som är på gång i branschen ger oss en fördel och trygghet i vårt arbete med kalkyler och i våra pågående projekt., berättar Robin Westesson, projektchef på Malmö entreprenad.